ПГХТБТ „ Мария Кюри“ – Разград виртуално отбелязва патронният си празник.

MariaKurie

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ, СКЪПИ УЧЕНИЦИ,

Всяка година на 10 декември честваме патронния празник на нашето училище. Този ден ни отвежда към далечната 1911 година, когато Мария Кюри получава Нобеловата награда за химия. Няколко години по-рано – през 1903 година заедно със съпруга си тя е носител на Нобеловата награда за физика.

Професионална гимназия „Мария Кюри“  – гр. Разград е създадена през 1975 година като СПТУ по химическа промишленост със задачата да подготвя средни кадри за химическата промишленост в региона и страната. Училището бързо се развива, разраства се и съвсем скоро се превръща във водещо учебно заведение, единствено в страната подготвящо специалисти в областта на химичните технологии и биотехнологии.

Днес, 45 години след първия школски звънец, възпитаниците на ПГХТБТ са навсякъде по света – в големи фармацевтични и химически предприятия, във фирми и научно-изследователски лаборатории, те са лекари, зъболекари, учители, инженери, медицински сестри, кинезитерапевти и на много други места, където с чест защитават името на гимназията. Това, което ги отличава е високият им професионализъм и всеотдайност, новаторският дух и творчество.

В условията на пандемия от COVID 19 се обръщам към Вас – учителите и учениците, служителите и работниците в гимназията с огромната молба да бъдем отговорни, да пазим здравето – нашето и на нашите близки, защото най-голямата ценност е човешкият живот.

Убеден съм, че бъдещето ще ни донесе много нови успехи и поводи за празнуване, но сега бъдете живи и здрави!

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

СТОЙЧО СТОЕВ

ДИРЕКТОР

ПУБЛИКАЦИИ

Архив

ПУБЛИКАЦИИ

Категории